- Blog
- Τι είναι η μεταξοτυπία και πως γίνεται;
Τι είναι η μεταξοτυπία και πως γίνεται;

-
Αναρωτιέσαι τι είναι η μεταξοτυπία και αν αξίζει να ασχοληθείς με αυτό το είδος εκτύπωσης είτε επαγγελματικά είτε ερασιτεχνικά;
Όποιες κι αν είναι οι απορίες σου, η 3ME μπορεί να σε βοηθήσει !
Διάβασε τον οδηγό μας σχετικά με τη μεταξοτυπία, και ενημερώσου για την ιστορία της, τα υλικά και τα μηχανήματα μεταξοτυπίας που απαιτούνται για τέτοιου είδους εκτυπώσεις σήμερα, και ό,τι άλλο χρειάζεσαι για να κάνεις τα πρώτα σου βήματα με βεβαιότητα!
Μεταξοτυπία, γνωστή εδώ και αιώνες
Η μεταξοτυπία έχει τις ρίζες της στις αρχές του 10ου αιώνα στην Ασία, ενώ η σύγχρονη Μεταξοτυπία χρονολογείται από τις αρχές του 20ου αιώνα, βασιζόμενη σε τεχνικές του Άγγλου Σάμουελ Σάιμον (Samuel Simon).
Ως μέθοδος έκφρασης και δημιουργίας, αυτός ο τύπος καλλιτεχνικής εκτύπωσης έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής μετά το 1960 από τον Andy Warhol, ο οποίος τη χρησιμοποίησε για την παραγωγή πρωτότυπων έργων αλλά και αναπαραγωγών σε καμβά και άλλα μέσα.
Σήμερα, η Μεταξοτυπία εφαρμόζεται σε μια πληθώρα καλλιτεχνικών και εμπορικών εργασιών, καθώς κύριο χαρακτηριστικό της είναι ότι με τη χρήση του κατάλληλου χρώματος μπορεί να εκτυπώσει μια σειρά από υλικά όπως χαρτί, πλαστικό, μέταλλο, ξύλο, ύφασμα κ.α. Έτσι, πολλαπλά αντίγραφα αφισών ή πινάκων ζωγραφικής, εκτυπώσεις σε ύφασμα, εκτύπωση σε όργανα ενδείξεων οχημάτων, ρολογιών, αναπτήρες, στυλό, τσάντες, ντοσιέ και πολλά ακόμα δημιουργούνται μέσω της μεταξοτυπίας.
Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια πληθώρα αυτόματων αλλά και χειροκίνητων μηχανών που μπορούν να φέρουν εις πέρας μια σειρά εκτυπώσεων με χαμηλό κόστος και υψηλή ταχύτητα. Στην καλλιτεχνική, ωστόσο, μεταξοτυπία χρησιμοποιούνται πιο παραδοσιακές μέθοδοι, όπου τα μηχανήματα και η τεχνολογία έχουν μικρότερη συμμετοχή έναντι του «χεριού του καλλιτέχνη».
Η Μεταξοτυπία συχνά προτιμάται έναντι άλλων εκτυπώσεων λόγω χαμηλότερου κόστους αλλά και επειδή με αυτή την τεχνική μπορούμε να τυπώσουμε σε μια μεγάλη γκάμα επιφανειών και υλικών. Ωστόσο, η τέχνη της μεταξοτυπίας έχει εξελιχθεί πολύ, και αξίζει να δούμε τι υλικά και μηχανήματα θα χρειαστεί κανείς σήμερα για να ξεκινήσει!
Εξοπλισμός μεταξοτυπίας: τι θα χρειαστώ;
Τα βασικά στοιχεία που θα χρειαστείς για να ασχοληθείς με τη μεταξοτυπία σε ύφασμα και διάφορα άλλα αντικείμενα είναι τα παρακάτω:
-
Πλαίσιο / τελάρο
Το τελάρο αποτελεί τη βάση πάνω στη οποία κολλάμε και τεντώνουμε καλά ένα πλέγμα από πολυεστερικές ίνες που ονομάζεται γάζα. Κατασκευάζεται σε διάφορα μεγέθη και υλικά, αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι από άκαμπτο υλικό, γιατί στο πλαίσιο ασκείται μεγάλη πίεση.
-
Γάζα
Η γάζα είναι ουσιαστικά το υλικό εντός του τελάρου. Παλιότερα φτιαχνόταν αποκλειστικά από μετάξι, και γι’ αυτό η μέθοδος λέγεται μεταξοτυπία, αλλά πλέον χρησιμοποιούνται συνθετικά υλικά με εξαιρετική αντοχή απέναντι στην τριβή που δημιουργείται από τη σπάτουλα. Ανάλογα με την εφαρμογή που θέλουμε να κάνουμε υπάρχει ποικιλία γαζών. Η μονάδα μέτρησης της γάζας είναι σχετική με τον αριθμό των οπών ανά εκατοστό, όσο πιο πυκνή η πλέξη της γάζας, τόσο μεγαλύτερη η ευκρίνεια που μπορούμε να πετύχουμε.
-
Φωτοευαίσθητη πάστα / Εμουλσιόν
Η επιφάνειά της γάζας καλύπτεται με ειδική φωτοευαίσθητη πάστα (εμουλσιόν) και από τις δύο πλευρές της. Συνήθως, μία στρώση εμουλσιόν είναι αρκετή για κάθε πλευρά, ειδικά αν δεν πρόκειται να τυπώσουμε πολλά αντίτυπα. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, το τελάρο μας πρέπει να στεγνώσει για να περάσουμε στο επόμενο στάδιο που είναι η δημιουργία του θέματος. Ανάλογα με τα μελάνια που θα χρησιμοποιήσουμε υπάρχουν εμουλσιόν για μελάνια νερού, διαλύτη, uv, plastisol κ.ά.
-
Σπάτουλα
Η σπάτουλα, μαζί με το τελάρο, είναι οι δύο πρωταγωνιστές στη μεταξοτυπία. Με τη σπάτουλα πιέζουμε τη μελάνη πάνω στη τεντωμένη γάζα, ώστε να μεταφερθεί το σχέδιο που θέλουμε πάνω στο προϊόν της επιλογής μας, για παράδειγμα σε ένα T-shirt.
Μια σπάτουλα αποτελείται από δύο μέρη, τη λαβή, η οποία μπορεί να είναι από ξύλο ή από αλουμίνιο και τo λάστιχο. H σκληρότητα, η διατομή και το σχήμα του λάστιχου που χρησιμοποιούμε στην εκτύπωση είναι οι τρεις παράγοντες που επηρεάζουν την ποσότητα του μελανιού που θα πέσει πάνω στο προϊόν μας.
Οι επιλογές είναι πολλές και έχουν να κάνουν με τα επιμέρους χαρακτηριστικά των υλικών που θέλουμε να τυπώσουμε.
-
Μελάνια μεταξοτυπίας
Τα μελάνια μεταξοτυπίας διαφοροποιούνται ανάλογα με το ύφασμα ή το υλικό πάνω στο οποίο θέλουμε να εκτυπώσουμε. Μπορεί να είναι, διαλύτη για εκτυπώσεις πάνω σε PVC, plexiglass, γυαλί, δερματίνη, μέταλλο κ.α. Υδατοδιαλυτά ή plastisol για κατευθείαν εκτύπωση σε ύφασμα αλλά και σε σιλικονούχα φύλλα plastisol για εκτύπωση με θερμομεταφορά.
Ας πούμε ότι τα παραπάνω υλικά μπορούν να σου φανούν αρκετά αν ασχοληθείς με τη μεταξοτυπία ερασιτεχνικά, αλλά αν ενδιαφέρεσαι για μεγαλύτερη παραγωγή, τότε θα χρειαστείς πιο ολοκληρωμένες λύσεις.
Απόκτησε τα καλύτερα Μελάνια Μεταξοτυπίας!
Δες τι θα χρειαστείς για ένα εργαστήριο μεταξοτυπίας:
-
Φωτομεταφορείο
Το πρώτο βήμα στην μεταξοτυπία είναι η εμφάνιση της μακέτας μας (φιλμ) επάνω στο τελάρο. Η προετοιμασία του τελάρου γίνεται με μια φωτοευαίσθητη πάστα (emulsion). Αφού τα τελάρα τοποθετηθούν για το απαιτούμενο χρονικό διάστημα στο φωτομεταφορείο, ξεπλένονται με νερό έως ότου απομακρυνθεί η αφώτιστη πάστα από το τελάρο μας. Ο φούρνος για στέγνωμα τελάρων μεταξοτυπίας θα σου λύσει τα χέρια για γρήγορο στέγνωμα της emulsion αλλά και αποθήκευση μέχρι να χρειαστεί να το χρησιμοποιήσεις.
-
Μηχάνηματα μεταξοτυπίας
Η πιο απλή λύση για μηχάνημα μεταξοτυπίας για να κάνει κάποιος τα πρώτα του βήματα στο χώρο είναι οι κλασικές χειροκίνητες μηχανές εκτύπωσης, είτε για ένα χρώμα εκτύπωσης, είτε για ακόμα περισσότερα. Για μεγαλύτερες παραγωγές, αντί για την κλασική χειροκίνητη εκτύπωση με το τελάρο και τη σπάτουλα, μπορεί η διαδικασία να γίνει ακόμα και ημι-αυτόματα ή αυτόματα.
-
Φούρνοι μεταξοτυπίας
Οι φούρνοι μεταξοτυπίας χρησιμοποιούνται σε μικρές και μεγαλύτερες παραγωγές, όταν χρειαζόμαστε γρήγορο στέγνωμα, αλλά και για το σωστό φιξάρισμα των μελανιών πάνω στα υφάσματα.
Υπάρχουν φούρνοι μεταξοτυπίας για μικροαντικείμενα , στάμπες plastisol και έτοιμων ενδυμάτων ταυτόχρονα, ενώ υπάρχουν και σχάρες, για φυσικό στέγνωμα. Στις περιπτώσεις που θέλουμε να τυπώσουμε πάνω από ένα χρώμα πάνω σε ύφασμα απαραίτητο θα μας φανεί το αυτόματο στεγνωτήριο flash .Το Flash cure είναι ένας ενδιάμεσος σταθμός στεγνώματος για μελάνια υφάσματος.
-
Πρέσα θερμομεταφοράς
Αν δεν κάνουμε απευθείας εκτύπωση πάνω στα υφάσματα αλλά χρησιμοποιούμε σιλικονούχα φύλλα plastisol για θερμομεταφορά, τότε θα χρειαστούμε οπωσδήποτε πρέσα θερμομεταφοράς, καθώς το σχέδιο πρέπει πρώτα να τυπωθεί στο ειδικό χαρτί μεταφοράς και μετά να πρεσαριστεί στο ύφασμα.
Μπορεί να σας ενδιαφέρει: Πώς θα επιλέξεις τα κατάλληλα υλικά θερμομεταφοράς
Όπως καταλαβαίνεις, η μεταξοτυπία έχει πολλές εφαρμογές!
Αν σκέφτεσαι, όμως, να ασχοληθείς με τη μεταξοτυπία, οι τιμές στην 3ΜΕ θα σε εντυπωσιάσουν σίγουρα!
Και επιπλέον, τώρα που η μεταξοτυπία έχει επιτρέψει την εκτύπωση σε μια πληθώρα υλικών, όπως PVC, plexiglass, γυαλί, δερματίνη, μέταλλο κ.α., οι πιθανότητες για μεγάλες παραγωγές όλο και αυξάνονται, οπότε αξίζει ως επένδυση.
Για μεταξοτυπία στη Θεσσαλονίκη αλλά και στην Αθήνα, εμπιστεύσου την 3ΜΕ και βρες όλα τα απαραίτητα υλικά που θα χρειαστείς, από τα πιο απλά έως τα πιο σύνθετα, άμεσα!
Ανακάλυψε τα καλύτερα Μηχανήματα Μεταξοτυπίας εδώ!
-