Μεταξοτυπία σε ύφασμα με μελάνια plastisol – Δες τι να προσέξεις
-
Καθώς η μεταξοτυπία εξελίσσεται και η τεχνολογία μας επιτρέπει να βελτιώνουμε πολλές πτυχές της εκτύπωσης, ένα πράγμα παραμένει σταθερό: τα μελάνια plastisol εξακολουθούν να είναι τα πιο διαδεδομένα μελάνια για εκτύπωση σε ύφασμα παγκοσμίως.
Είτε τα επιλέξουμε για απευθείας εκτύπωση πάνω στο ύφασμα είτε για θερμομεταφορά μέσω σιλικονούχων χαρτιών, τα μελάνια πλαστιζόλ αποτελούν εξαιρετική επιλογή για τις εκτυπώσεις.
Θέλεις να μάθεις τι ακριβώς είναι τα μελάνια πλαστιζόλ και ποια τα πλεονεκτήματά τους;
Συνέχισε να διαβάζεις και δες τι να προσέξεις κατά τη θερμομεταφορά σε ύφασμα.
Μελάνι πλαστιζόλ – τι είναι και πού χρησιμοποιείται;
Η πλαστιζόλη είναι ένα αδιάλυτο μελάνι, στερεό και εξαιρετικά ανθεκτικό, που αποτελείται από θερμαινόμενο PVC και σωματίδια πολυμερούς που δρουν ως σταθεροποιητής.
Καθώς το μελάνι plastisol δεν είναι υδατοδιαλυτό, δεν απορροφάται από τις ίνες του υφάσματος. Αντιθέτως, προσκολλάται στις ίνες του υφάσματος, προσφέροντας τρισδιάστατα, φωτεινά σχέδια.
Αυτές οι φυσικές ιδιότητες του μελανιού πλαστιζόλ και η ποιότητά του το καθιστούν ιδανικό για ρούχα με έντονα και περίπλοκα σχέδια καθώς και για αθλητικές ενδυμασίες όπου γίνεται έντονη χρήση και το πλύσιμο στο πλυντήριο είναι συχνό.
Τα μελάνια πλαστιζόλ χρησιμοποιούνται στη μεταξοτυπία υφασμάτων καθώς και ως επίστρωση, ειδικά για να τυπώσουμε οπάκ σχέδια σε σκουρόχρωμα υφάσματα, τα οποία, με την κατάλληλη φροντίδα, μπορούν να διατηρηθούν για πολλά χρόνια.
Μάθε περισσότερα: Τι είναι η μεταξοτυπία και πως γίνεται;
Πώς λειτουργεί η μεταξοτυπία σε ύφασμα με μελάνια πλαστιζόλ;
Όταν τα μελάνια plastisol θερμαίνονται, το PVC αρχίζει να απορροφά τα σωματίδια του πλαστικοποιητή και σχηματίζει ένα συνεχόμενο φιλμ. Σε αντίθεση με άλλες μεθόδους εκτύπωσης, όπως για παράδειγμα το sublimation, το μελάνι δεν εισχωρεί στις ίνες του ρούχου αλλά κάθεται πάνω σ’ αυτό - αυτός είναι, μάλιστα και ο λόγος που τα σχέδια βγαίνουν τόσο καθαρά με ζωντανά χρώματα.
Επειδή ακριβώς η πλαστιζόλη δεν έχει τη δύναμη να διεισδύσει στο υλικό, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μη πορώδεις βάσεις όπως το γυαλί ή το πλαστικό, ενώ δεν μπορεί να κολλήσει ούτε στο νάιλον, τουλάχιστον αν δεν χρησιμοποιηθεί ένα βοηθητικό πρόσφυσης.
Ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου μελανιού είναι ότι δεν στεγνώνει στον αέρα όπως τα περισσότερα μελάνια, ακόμα κι αν το αφήσουμε ανοιχτό για μήνες! Για να στεγνώσουμε τα μελάνια πλαστιζόλ, ο μόνος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσουμε θερμότητα.
Πιο συγκεκριμένα, τα μελάνια plastisol για να στεγνώσουν χρειάζονται 2 – 3 λεπτά μεταξύ των 150-160 βαθμών Κελσίου. Αυτό σημαίνει πως και τα υφάσματα που χρησιμοποιούμε πρέπει να είναι ανθεκτικά σε αυτές τις θερμοκρασίες.
Εκτός από την απευθείας εκτύπωση πάνω στο ύφασμα μπορούμε να επιλέξουμε και τη μέθοδο της θερμομεταφοράς τυπώνοντας πάνω σε σιλικονούχα φύλλα. Με αυτή τη μέθοδο μπορείς να έχεις έτοιμα σχέδια και να τα χρησιμοποιείς όποτε χρειάζεσαι μειώνοντας έτσι το στοκ των προϊόντων.
Τέλος, πρόκειται για μελάνια που βγαίνουν στην κλασική τετραχρωμία (CMYK), ως χρώματα έτοιμα προς χρήση αλλά και με τη δυνατότητα δημιουργίας χρωμάτων PANTONE® μέσω συστήματος ανάμειξης!
Τι πλεονεκτήματα προσφέρουν τα μελάνια plastisol;
Αν και τα μελάνια plastisol έχουν αλλάξει με τα χρόνια, με το να γίνουν πιο φιλικά προς το περιβάλλον και να προσαρμόζονται σε διαφορετικούς τύπους υφασμάτων, οι βασικές εφαρμογές τους έχουν μείνει ίδιες.
Επιτρέποντας στους επαγγελματίες να απλώνουν το χρώμα χωρίς να φοβούνται ότι θα στεγνώσει ή ότι θα αναμειχθεί με άλλα χρώματα, έφεραν επανάσταση στη μεταξοτυπία υφασμάτων.
Δες ποια είναι τα κορυφαία οφέλη από τη χρήση της πλαστιζόλης:
Τα μελάνια plastisol είναι ευδιάκριτα σε οποιοδήποτε φόντο
Το γεγονός ότι τα μελάνια plastisol είναι καλυπτικά σημαίνει ότι προσκολλώνται στις ίνες, σε αντίθεση με τα μελάνια με βάση το νερό που απορροφώνται βαθιά μέσα στο υλικό. Αυτό επιτρέπει στους επαγγελματίες να εκτυπώνουν εντυπωσιακά και καθαρά σχέδια πάνω σε σκούρα υφάσματα, χωρίς να ανησυχούν για σχέδια αχνά χωρίς ένταση στα χρώματα, που φθείρονται εύκολα.
Τα μελάνια πλαστιζόλ δεν στεγνώνουν στον αέρα
Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά μελάνια μεταξοτυπίας με βάση το νερό, το μελάνι plastisol δεν στεγνώνει στον αέρα, πάνω στη γάζα που χρησιμοποιείται στη μεταξοτυπία, κάτι που προσφέρει πολλαπλά πλεονεκτήματα στην παραγωγή.
Για παράδειγμα, ένα T-shirt μπορεί να λάβει έως και 10-12 χρώματα μέσα σε 1 λεπτό, χωρίς αυτά να αναμιγνύονται μεταξύ τους καθώς τα χρώματα στεγνώνουν τοπικά με τη χρήση flash cure που είναι ένας ενδιάμεσος σταθμός στεγνώματος για μελάνια υφάσματος.
Αυτό κάνει τη μεταξοτυπία σε ύφασμα με πλαστιζόλη εξαιρετικά γρήγορη και οικονομικά αποδοτική, με εξαιρετικά αποτελέσματα.
Τέλος, η ιδιότητα αυτή της πλαστιζόλης εξοικονομεί στον επαγγελματία ακόμα περισσότερα χρήματα, καθώς το μελάνι που δεν χρησιμοποιήθηκε μπορεί να επιστραφεί στο δοχείο του και να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον, μειώνοντας στο ελάχιστο τη σπατάλη υλικού.
Μπορεί να σε ενδιαφέρει: Μελάνια Μεταξοτυπίας: 4+1 σημεία που πρέπει να προσέξεις!
Μεταξοτυπία υφασμάτων με μελάνια πλαστιζόλ – υπάρχουν μειονεκτήματα;
Δεδομένου ότι το plastisol είναι ένα θερμοπλαστικό μελάνι, θα ξαναλιώσει εάν έρθει σε επαφή με οτιδήποτε πολύ ζεστό. Για το λόγο αυτό, όταν έχουμε θερμομεταφορά σε ύφασμα με μελάνια πλαστιζόλ δεν πρέπει να σιδερώνουμε τα σχέδια - εάν το σίδερο αγγίξει το τύπωμα, θα το χαλάσει.
Παράλληλα, επειδή όπως είδαμε τα μελάνια πλαστιζόλ δημιουργούν αυτό το φιλμ πάνω στο ρούχο, το τύπωμα γίνεται αισθητό με το χέρι, κάτι που μπορεί να θεωρηθεί μειονέκτημα από κάποιους καταναλωτές.
Τέλος, επειδή το plastisol περιέχει πλαστικό (PVC), πρέπει να πολυμεριστεί προτού πεταχτεί ούτως ώστε να μη θεωρείται απόβλητο μη φιλικό προς το περιβάλλον. Όταν φτάσει η ώρα να πετάξεις τα υπολείμματα, θέρμανε ολόκληρο το δοχείο μέχρι να πολυμεριστεί (να σκληρύνει) το μελάνι και μετά πέταξέ το.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον στις μέρες μας υπάρχουν πλαστιζόλ φιλικά προς το περιβάλλον χωρίς PVC και Phthalates που σημαίνει ότι έχουν σχεδιαστεί χωρίς να περιέχουν τις συγκεκριμένες φθαλικές ενώσεις, τη χρήση των οποίων έχει περιορίσει η Κοινοτική Οδηγία 76/769/EEC (όπως τροποποιήθηκε).
Επιπλέον τα μελάνια είναι απαλλαγμένα από τοξικές χημικές ουσίες που επιβαρύνουν την υγεία, όπως καρκινογόνα, μεταλλαξιογόνα ή ρετροτοξικά, σύμφωνα με την οδηγία 67/548/EC.
Πώς θα πετύχω την ιδανική θερμομεταφορά σε ύφασμα;
Για θερμομεταφορά σε ύφασμα με μελάνια plastisol μπορείς να χρησιμοποιήσεις πρέσα θερμομεταφοράς, φούρνο flash curing ή φούρνο στεγνώματος με ιμάντα που λειτουργεί με υπέρυθρη ακτινοβολία.
Αν και το μόνο απόλυτο τεστ για να δούμε αν η εκτύπωση έχει πετύχει πλήρως είναι το πλύσιμο, μπορείς να δοκιμάσεις και το εξής: απλώς τέντωσε το τύπωμα!
Αν η εκτύπωση «σπάσει», σημαίνει ότι πρέπει να βάλεις το ύφασμα στον φούρνο για περισσότερη ώρα.
Τέλος, πρέπει να θυμάσαι ότι η θερμοκρασία που δείχνει ο φούρνος δεν είναι πάντα η ίδια με αυτή που υπάρχει, για παράδειγμα, στο κάτω μέρος της εκτύπωσης. Παράλληλα, και ο χρόνος που θα μείνει το ύφασμα μέσα στον φούρνο παίζει ρόλο, καθώς και το πόσο γρήγορα κινείται ο ιμάντας.
Δες τι να προσέξεις:
- Τα ανοιχτόχρωμα μελάνια θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο να στεγνώσουν από ότι τα σκουρόχρωμα. Όπως είναι φυσικό, οι μεγάλες επιφάνειες θα χρειαστούν επίσης περισσότερο χρόνο από τις μικρές ή τα γράμματα.
- Από τη στιγμή που θα απλώσεις το μελάνι πλαστιζόλ μέχρι να το θερμάνεις δεν πρέπει να περάσει πολλή ώρα, διαφορετικά ο πλαστικοποιητής μπορεί να αρχίσει να εισχωρεί στο ύφασμα, δημιουργώντας σημάδι που μοιάζει με λαδιά.
Αξίζει να επενδύσω σε μελάνια plastisol για μεταξοτυπία σε ύφασμα;
Τώρα που ξέρεις τι είναι το πλαστιζόλ και πού χρησιμοποιείται, είναι λογικό να αναρωτιέσαι αν είναι η ιδανική επιλογή για τη δική σου επιχείρηση.
Σίγουρα τα μελάνια plastisol έχουν πολλαπλά πλεονεκτήματα και το γεγονός ότι… συγχωρούν τυχόν λάθη τα κάνει καλή επιλογή για όσους τώρα ξεκινούν στον χώρο.
Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το πλαστιζόλ, πώς χρησιμοποιείται αλλά και πού θα βρεις τα καλύτερα μελάνια και μηχανήματα για μεταξοτυπία υφασμάτων, επικοινώνησε σήμερα με την 3me!
Ανακάλυψε τα καλύτερα μελάνια plastisol!